Tegul Kalėdiniai patiekalai nevirsta našta

Nuotrauka: Pixabay.com

Artėjant bet kokiai progai, namų šeimininkėms visada kyla rūpestis – maisto gaminimas. Sunkiai įsivaizduoti Kalėdas, Velykas, Kūčias ar gimtadienius be ypatingų patiekalų, kuriais nesimėgaujame kasdien.

Tačiau yra vienas „BET“ – skanūs Kalėdiniai patiekalai dažnai reikalauja daug pastangų, kurias turi atiduoti namų šeimininkės.

Taigi, šįkart norime pakalbėti apie tai, kaip būtų galima paruošti puikius patiekalus Kalėdoms sutaupant laiko ir pastangų.

Kalėdiniai patiekalai, kurių nepamiršite nei jūs, nei jūsų svečiai

Kalėdinė žąsis

Šį receptą išrinkome kaip vieną paprasčiausių, bet vertingiausių. Kepta žąsis ant stalo per Kalėdas atrodo tradiciškai, o gaminimas yra paprastesnis nei įsivaizduojate.

Jums reikės:

* Vienos žąsies
* Česnako
* Prieskonių
* 200 g. džiovintų abrikosų
* 4 obuolių
* 1 šaukštelio garstyčių

Gaminimo procesas:

Visų pirma, žąsį ištrinkite garstyčiomis, druska, pipirais bei česnaku (kad būtų paprasčiau, pasidarykite visų šių pagardinimų mišinį ir trinkite juo). Padengus žąsį prieskoniais, palikite ją per naktį, kad visi prieskoniai įsigertų ir mėsą įgautų skonį. Sekančią dieną į žąsį sudėkite obuolius, česnaką ir kmynus. Tada galite žąsį kepti orkaitėje iki kol mėsą įgaus gražų rudą atspalvį.

Žuvies maltinukai su įdaru

Kalėdiniai patiekalai su įdarais reikalauja šiek tiek daugiau pastangų, tačiau tai yra receptas, kuris privers net pirštus apsilaižyti. Turėkite omeny, kad šis receptas yra 8 žmonėms – jeigu žmonių bus mažiau, galite atitinkamai pamažinti ingredientų kiekį. Taigi, pirmyn!

Jums reikės:
* 1 kilogramo maltos žuvies
* 2 kiaušinių
* 100 gramų batono
* 100 mililitrų pieno
* Porą šaukštelių druskos ir pipirų
* Porą žiupsnelių žuvies prieskonių
* 300 gramų žirnelių
* 2 svogūnų
* 2 saujų džiūvėsėlių

Gaminimo procesas:

Pradėkime nuo įdaro. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepkite iki pageltimo. Žirnelių neatšildykite ir suberkite juos į verdantį vandenį. Palaukite, kol jie užvirs ir virkite 3 minutes. Sukratykite keptus svogūnus bei žirnelius į „blenderį“ ir sumalkite (tada įberkite druskos ir pipirų, pagal skonį.)

Po to prasideda maltinukų ruošimas. Užpilkite batoną pienu ir palikite suminkštėti. Sumaltą žuvį, nuspaustą batoną, išplaktą kiaušinį, druską, pipirus bei prieskonius sudėkite į mėsmalę arba kombainą. Tiesa, jeigu faršas per minkštas – įberkite džiūvėsėlių.

Sumalę, imkite delno dydžio gabalėlį, į jį įdėkite pagaminto įdaro, sulipdykite maltinuką ir tiesiog kepkite keptuvėje su aliejumi.

Tradicinis obuolių pyragas

Nuotrauka: Pixabay.com

O kas sakė, kad ant stalo turi būti tik nematyti ir egzotiški Kalėdiniai patiekalai? Visi mėgsta obuolių pyragą, jį pagaminti paprasta ir toks paprastas desertas dažniausiai yra išgraibstomas greičiausiai.

Jums reikės:

* 5 kiaušinių
* 2 stiklinių kvietinių miltų
* 250 gramų sviesto
* 250 gramų grietinės
* Cukraus
* 10 obuolių
* 5 šaukštelių cinamono

Gaminimo procesas:

Ištirpinkite sviestą, o jam atvėsus – įmaišykite grietinės, po vieną kiaušinį ir, galiausiai, miltus. Viską gerai išminkykite ir kai tešla bus paruošta – supjaustykite obuolius ir juos išvoliokite cukruje bei cinamone. Tada tolygiai išklokite skardą tešla. Kai tešla tolygiai išklota, ant pagrindo išdėliokite jau paruoštus obuolius. Tada išminkykite likusią tešlą, ją supjaustykite juostelėmis ir „apklokite“ obuolius. Kepkite orkaitėje iki kol paviršius paruduos. Po to pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Ir tai tik tris Kalėdiniai patiekalai, kuriuos galite pasigaminti greitai ir be didelių pastangų – šventės tampa daug paprastesnės, kai maisto gaminimas tampa malonumas.

Kaip suplanuoti maisto ruošimą?

Jeigu svečius per Kalėdas priimate jūs, tada maisto ruošimas reikalauja gerokai daugiau pastangų, tad kaip suplanuoti viską taip, kad nereikėtų jaudintis ir spausti savęs taip, kad Kalėdos virstų viena labiausiai įtemptų darbo dienų metuose?

1. Padažą pasiruoškite daug anksčiau – ir tada jį užšaldykite. Kalėdų dieną jį tiesiog atšildykite, gal netgi šiek tiek pagardinkite pagrindinio patiekalo sultimis iš orkaitės ir viskas!

2. Bulves supjaustykite dieną prieš – bulvių skutimas ir pjaustymas užima tikrai daug laiko, bet jūs galite tai drąsiai atlikti dar prieš šventes. Tiesa, nuskustas ir supjaustytas bulves laikykite vandenyje, kad jos neišsausėtų.

3. Įdaras – įdarą taip pat galite paruošti tada, kada jums patogu ir užšaldyti. Atėjus lemtingai dienai, jį atšildykite ir naudokite savo reikmėms.

4. Specialūs receptai – panaršę internete tikrai rasite įvairiausių receptų patiekalams, kuriuos galite pasigaminti net keletą dienų prieš Kalėdas. Pavyzdžiui, įvairiausi padažai, šokoladinis pudingas bei įvairūs pyragai ir nestandartiniai Kalėdiniai patiekalai.

Ir tai tik keletas iš begalės būdų, kaip galima Kalėdinę maisto ruošimo įtampą padalinti į kelias dienas.

Kokius indus rinktis serviravimui?

Nuotrauka: Pixabay.com

Na ir galiausiai: indų pasirinkimas. Taigi, dėjote pastangas į maisto ruošimą, gaminimą, tai paskutinis žingsnis yra jo serviravimas.

Valgymui išdalinkite visiems vienodas lėkštes. Jeigu visų vienodų lėkščių būsimų svečių kiekiui neturite, tada bent padėkite panašias ar tokios pačios spalvos lėkštes, kadangi vienas ar du svečiai gavę skirtingas lėkštes gali pasijusti keistai.

Pagrindiniai Kalėdiniai patiekalai patiekiami viduryje stalo, didelėse lėkštėse. Pavyzdžiui, keptą žąsį ar kalakutą patiekite didesnėje, apvalioje arba ovalo formos lėkštėje. Dar geriau jei tai būtų tikra serviravimo lėkštė, kuri yra dubesnė ir sulaiko daugiau mėsos sulčių.

Mišrainėms bei desertui taip pat nesirinkite lėkščių, kuriose maistas vos telpa – tai yra dažnas įprotis serviruojant, dėl kurio svečiams nepatogu atsipjauti atpjauti pyrago ar pakabinti mišrainės.

O jeigu indai yra problema – jų visada galite nebrangiai įsigyti.

Taigi, linkime šventes pasitikti ramiai ir neskubant.

05.12.2017
Autors: mobilukss

Pievienot komentāru